%s1 / %s2
 
NEDERLANDS  |  ENGLISH
  • economy
  • iran
  • e-voting
  • 9/11
  • media
  • top stories
  • read
  • news archive
  • by deepjournal
11 September 2002  |     mail this article   |     print   |   
Waarom dééd Bush niets?
Onderstaand artikel is gepubliceerd in weekblad Panorama nummer 37, van 4-11 september 2002. Wegens ruimtegebrek ontbrak in de papieren versie van het artikel de tekst die je hieronder leest in het deel met de kop Voortekenen. Lees in aanvulling op dit artikel de delen die ik selecteerde uit The Enemy Within van Gore Vidal.

Door Daan de Wit

Voortekenen
Op 11 september 2001 keek de hele wereld vol verbazing en afschuw naar wat een film leek, maar werkelijkheid was: de VS werd aangevallen door terroristen die vliegtuigen als bommen gebruikten. De vraag is nu of inderdaad niemand behalve de daders vantevoren op de hoogte was. Laten we bij het begin beginnen. Woordvoerder van het Witte Huis Ari Fleischer en Adviseur Nationale Veiligheid Condoleezza Rice beweerden dat het idee om vliegtuigen als bommen te gebruiken nooit bij de regeringsleden was opgekomen. Toch eigenaardig, want nog los van het fenomeen van de kamikazepiloten uit WWII, is bij iedere geheime dienst bekend dat de Franse politie in 1994 verhinderde dat een terreurgroep een vliegtuig in de Eiffeltoren wilde boren. En in 1993 al verscheen  een boek met de titel Target America waarin staat dat in Wakilabad, Iran, een vliegveld met Boeings ter beschikking staat aan kapers die daar aan het oefenen zijn. De auteur is geen obscuur iemand, hij heet Yossef Bodansky, zit in allerlei officiële adviescommissies en is ondemeer bestuurslid ['director', zie achterflap boek] van de Republikeinse Taakgroep Terrorisme en Onconventionele Oorlogsvoering. Een aantal dagen na de aanslag in de VS kwam zijn nieuwe boek uit: Bin Laden, de man die Amerika de oorlog verklaarde.

De regering wist misschien van niets, een lokale FBI-afdeling wist al meer. In wat het tijdschrijft Time The Bombshell Memo heeft genoemd, schrijft FBI-agente Coleen Rowley uit Minneapolis dat ze baalt van haar bazen in Washington die haar tegenwerkten bij onderzoek naar Zacarias Moussaoui, iemand die mee heeft geholpen bij de voorbereidingen van de kapingen. Special Agent Robert G. Wright, Jr.gaat nog verder. Hij is ook tegengewerkt door zijn bazen, maar zegt in een persconfrentie dat zijn onderzoek de aanslagen op 11 september had kunnen voorkomen. Een derde FBI-agent, John O'Neill, leider van de Nationale Veiligheidsafdeling van het FBI, deed onderzoek naar bin Laden. Hij nam uit onvrede ontslag, ook vanwege tegenwerking, maar dan door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens O'Neill had de tegenwerking te maken met oliebelangen die Bush wou verdedigen. [Ambassadeur-in-ruste Richard Butler kent de zaak-O'Neill en bevestigt tegenover CNN het belang van een olieleiding die niet door Rusland maar door Afghanistan loopt]. Na zijn vertrek bij het FBI begon O'Neill een paar dagen voor 11 september aan zijn nieuwe baan, hoofd beveiliging van het WTC. Hij kwam om bij de aanslag.

In 1995 werd het FBI door haar collega's op de Filippijnen op de hoogte gesteld van Project Bojinka, een plan van radicale moslims om in twee dagen elf gekaapte vliegtuigen in Amerikaanse doelen te planten. De Washington Post schrijft: 'Kijkend naar de aanvallen in New York en Washington op tv, roept een onderzoeker: 'Het is Bojinka!' Later zegt hij: 'We hebben de Amerikanen alles verteld over Bojinka. Waarom hebben ze niet opgelet?' Maar wèl opletten, wil ook niet altijd helpen. Een van de negentien kapers is vóór 11 september om onduidelijke redenen aangehouden door een politieagent, maar later weer vrijgelaten. De CIA had de lijst met verdachten waarop de toekomstige kaper stond vermeld, niet verspreid.

Medio jaren tachtig was Michael Springman het hoofd van het Amerikaanse visa-bureau in het Saudische Jeddah. Hij moest, tegen de regels in, mensen die niet in aanmerking kwamen, toegang verstrekken tot de VS, zo blijkt uit een reportage van BBC's Newsnight [download reportage, lees transcript]. Later kwam hij erachter dat het ging om mensen die waren uitgezocht door Osama bin Laden, werden getraind in de VS en dan naar Afghanistan vertrokken om te vechten tegen de Soviets. Springman [beluister interview] deed zijn beklag bij de autoriteiten, maar merkte dat de illegale verstrekking van visa doorging en weet dat de 15 Saudische piloten die deel waren van de aanslagen op 11 september visa hebben gekregen van het Amerikaanse consulaat en de CIA in Jeddah. 

Pakistan

In de zomer van 2001 geeft luitenant-generaal Mahmoud Ahmad, hoofd van de geheime dienst van Pakistan, opdracht om $100.000 over te maken op rekening van Mohammed Atta, de leider van de kapers. Dat werd gedaan door Sheikh Omar, verdachte in de moord op Wall Street Journal-journalist Daniel Pearl die een onderzoek deed naar het ISI, de Pakistaanse geheime dienst. In mei had generaal Ahmad in Pakistan nog een 'ongewoon lange ontmoeting' gehad met CIA-directeur George Tenet. De CIA en het ISI hebben een lange geschiedenis van samenwerking.
De informatie over de band tussen de generaal en kaper Atta was bekend bij de VS vanwege een rapport van de Indiase geheime dienst dat aan de VS was gezonden. Daarin stond tevens dat er rekening mee moest worden gehouden dat ook andere agenten van het ISI contact hadden met kapers rond Atta. Tijdens de aanvallen op de VS was generaal Ahmad in de VS. Een week voor 11 september had hij gesprekken bij de CIA en het Pentagon. Na de aanvallen ging hij op gesprek bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een voorbeeld van de band tussen de CIA en hun Pakistaanse collega's van het ISI, is hun samenwerking bij het steunen en opleiden van Islamitische groepen die het destijds zouden moeten gaan opnemen tegen de Russen in Afghanistan. De VS stelde drie miljard dollar ter beschikking die het ISI mocht uitgeven. Op die manier zou de Taliban groot zijn geworden, aldus Zuid-Azië expert Selig Harrison op een conferentie over terrorisme, gehouden nog vóór de aanslagen. Harrison: 'Ik waarschuwde ze dat ze een monster aan het scheppen waren'.

In april 2001 zou* Atta in Praag een ontmoeting hebben gehad met Ahmad Khalil Ibrahim Samir Al-Ani, een geheim agent uit Irak. Dat zei de Tjechische minister van Binnenlandse Zaken Stanislav Gross in mei dit jaar. Een andere ontmoeting is minstens even interessant, namelijk die tussen bin Laden en de CIA, begin juli 2001. Bin laden was tien dagen in Dubai om vanwege een nierprobleem te worden behandeld in een Amerikaans ziekenhuis. De informatie over de ontmoeting is afkomstig van de Franse geheime dienst die hoopt dat deze onthulling een remmende werking heeft op de Amerikaanse wens Irak de oorlog te verklaren, zo schrijft The Guardian.
Het is niet de eerste keer dat de Amerikanen bin Laden laten lopen. In 1996 hadden de VS hem kunnen pakken, zegt de toenmalige minister van defensie voor Sudan, Elfatih Erwa. In een geheim overleg met de CIA in Washington had hij het aanbod gedaan. De VS weigerde. Een geheim agent die was betrokken bij het overleg, zegt dat een deel van de federale overheid tegenwerkte. 'Ik heb nog nooit zo'n stenen muur gezien. Iemand heeft dit doen mislukken.' De Britten hebben ook hun kans gehad. Want eveneens in 1996 was bin Laden op bezoek bij MI5, de Britse geheime dienst, aldus het Franse Intelligence Online.
* Nagekomen bericht uit 2003: Ondanks dat dit bericht inconsistent was met de rest van de resultaten van onze research -namelijk dat het Witte Huis 11 september heeft 'doorgelaten' of zelfs gefaciliteerd- hebben we het vermeld omdat het ten tijde van publicatie als feit kon worden beschouwd. Inmiddels is bekend dat dit bericht over Atta in Praag disinformatie betrof, naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit de koker van Richard Perle. Zie ook dit MSNBC-artikel.

Niet aleen bin Laden wist de westerse geheime diensten te vinden. Ook Sayed Rahmatullah Hashimi, een adviseur van de nog voortvluchtige Talibanleider Mullah Omar had een ontmoeting met de top van de CIA, in maart 2001. Geregeld door zijn PR-dame Leila Helms, de dochter van Richard Helms, voormalig CIA-directeur.

De warme banden tussen de Taliban en de VS waren al eerder ontstaan, namelijk in 1997 (in die tijd trouwens was bin Laden inmiddels een regelmatige gast van de Taliban). Een groep afgevaardigden van het regime uit Kabul was in Texas om met oliemaatschappij Unocal een deal voor een pijpleiding te bespreken ter waarde van $2 miljard. De delegatie werd ondergedompeld in luxe. Na de besprekingen werd ze uitgenodigd in Washington voor ontmoetingen met afgevaardigden van de regering. Begin 2001 werden de duimschroeven aangedraaid, toen een Amerikaans diplomaat de Taliban te verstaan gaf dat ze kon kiezen tussen een tapijt van goud of een tapijt van bommen. Begin dit jaar stelde Bush een afgezant aan in Afghanistan, Zalmay Khalilzad. Hij is een voormalig medewerker van Unocal en schreef in 1997 ingezonden brieven naar de Washington Post waarin hij zich positief uitliet over de Taliban. Interim-president van Afghanistan Hamid Karzai heeft trouwens ook voor Unocal gewerkt. 

Op de hoogte

Diverse landen hebben de Amerikanen op de hoogte pogen te brengen van de aanstaande aanslagen. Een van die landen was Israël, dat al een tijd bezig was met een groot onderzoek naar al Qaida. Daarvoor hadden ze de organisatie geïnfiltreerd met een klein aantal mensen, verdeeld in twee teams. Het ene concentreerde zich op de VS, het andere op Europa en had tijdens het eerste deel van het project hun basis op Schiphol, in het ElAl-complex dat het Europese station is van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Een groep van 120 anderen verspreidden zich in de vermomming van bijvoorbeeld student kunstgeschiedenis in de VS. Misschien dat een aantal van hen onderdeel was van de groep van 140 Israëli's die naar aanleiding van 11 september werd opgepakt in de Verenigde Staten op verdenking van spionage. Ze zouden voor hun spionagepraktijken gebruik hebben gemaakt van twee Israëlische bedrijven in de VS, Amdocs en Comverse, waarover veel is geschreven door Kleintje Muurkrant. Amdocs is in de VS al 25 jaar actief en heeft zo ongeveer toegang tot iedere telefoon in Amerika en tot de lijsten waarop staat wie wanneer waarheen belde. Comverse is wijd verspreid over de VS en levert afluisterapparatuur aan de Amerikaanse uitvoerende macht. In Nederland levert Comverse aan de AIVD (de voormalige BVD) en aan de politie.

De Mossad vreesde een aanval en begin september stuurde Mossad-chef Efraim Halevy een waarschuwing naar de CIA. De waarschuwing werd door CIA-directeur George Tenet 'te onspecifiek' bevonden. Volgens bronnen van Mossad-kenner Gordon Thomas regelde de Mossad het zo dat de Russen op 1 september de Amerikanen met de grootst mogelijke duidelijkheid waarschuwden voor het aanstaande gevaar. Ook het FBI werd geïnformeerd. Efraim Halevy stuurde Washington een tweede waarschuwing op of rond 7 september.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung meldt kort na de aanslagen op 11 september dat geheime diensten van de VS en Israël reeds drie maanden voor de aanslagen waarschuwingen hadden gekregen van de Duitse geheime dienst BND dat terroristen van plan waren om vliegtuigen te kapen en te laten neerstorten op 'belangrijke symbolen van Amerikaanse en Israëlische cultuur'. De informatie hiervoor zou zijn verkregen door gebruik te maken van het wereldwijde afluisternetwerk Echelon dat zowat alle telefoontjes en emails ter wereld beluistert.

Niet alleen de Russen, de Israëli's en de Duitsers waarschuwden de Amerikanen. 'De Egyptische president Hosni Mubarak heeft de VS twaalf dagen voor de aanslagen van 11 september gewaarschuwd dat er 'iets zou gebeuren', aldus de Volkskrant van 8 december 2001. Ook mindere goden sloegen alarm. Een 29-jarige Iraniër in een gevangenis in het Duitse Langenhagen belde verscheidene malen naar de Amerikaanse politie om ze te waarschuwen voor de aanval op het WTC. Ondanks de eerdere waarschuwingen gelooft men de man niet en in Duitsland denken ze dat hij geestelijk instabiel is. Ook anderen vertelden dat de aanslagen eraan zaten te komen, maar de verhalen werden weggeschreven als Broodjes Aap. Een ervan gaat over een jongen die op school uit het raam kijkt, de WTC-torens aanwijst en zegt dat ze er volgende week niet meer staan. Een journalist van MSNBC wilde dit Broodje Aap eens fileren, trok de informatie na en kwam tot de conclusie dat het klopte. Het ging om een jongen van Pakistaanse afkomst op de New Utrecht High School in Bensonhurst, Brooklyn, New York, die de uitspraak op 6 september had gedaan.

Mike Vreeland is verbonden aan de geheime dienst van de Amerikaanse marine. In Canada werd hij op verzoek van de VS opgepakt (volgens onderzoeksjournalist Mike Ruppert stinkt zaak tegen Vreeland aan alle kanten) en een maand voor 11 september probeerde hij vanuit zijn gevangenis in Canada een briefje naar buiten smokkelen met details over de te komen aanslag. Later op borgtocht vertelt Vreeland in een interview met Ruppert hoe hij aan zijn informatie is gekomen. In december 2000 bij spionagewerkzaamheden in Rusland heeft hij inzage gekregen in een rapport van de zoon van Saddam Hussein aan de Russische minister Vladimir Putin, waarin deze van de aanstaande aanslag op de hoogte werd gebracht. Vreeland wil op advies van zijn advocaat aan Ruppert geen uitleg geven over een bepaalde zin uit het briefje: 'Laat er één gebeuren. Stop de rest.' Wel geeft Vreeland toe dat uit de zin, wat hem betreft terecht, blijkt dat de Amerikaanse regering volledig op de hoogte was van de komende aanslag. Hij laat Ruppert tussen de regels doorlezen als hij cryptisch zegt: 'Soms scheppen bepaalde regeringen een netwerk zoals al Qaida [...]. Dat soort eenheden creëert specifieke problemen in opdracht van de scheppende regering.'

De Russische krant Izvestia maakt kort na de aanslagen bekend dat de Russen aan de VS tijdig hebben laten weten dat 25 piloten aan het trainen waren om vliegtuigen in belangrijke Amerikaanse doelen te crashen. Een maand na de aanslag meldt militair expert Alex Standish dat in maart 2001 de Amerikanen van de Russen een uitgebreid rapport hebben gekregen met gedetailleerde informatie over bin Laden. Standish, die een kopie heeft dankzij een lek bij de VN, zegt dat in de VS op politiek niveau is besloten dat er niet moest worden opgetreden. Eveneens in maart maakt minister Powell met de vriendelijke groeten van de regering Bush $43 miljoen over op rekening van de Taliban als hulp voor hun strijd tegen de opium. Een journalist van de LA Times heeft het over 'Bush' Faustiaanse deal met de Taliban'. Washington beloofde de Taliban in totaal $124 miljoen aan hulp.

Mike Ruppert is een journalist die goed op de hoogte is over 11 september. Hij heeft uitgebreid gerapporteerd over handel met mogelijke voorkennis in de dagen voor 11 september. Hij weet dat de CIA voortdurend de aandelenmarkt in de gaten houdt om signalen op te vangen. Hij vindt het vreemd dat bij hen geen belletje is gaan rinkelen in de dagen voor 11 september. Tussen 6 en 10 september was er een piek in de handel put opties van United Airlines. Ze werden negentig maal vaker verkocht dan normaal. Op 6 september zelfs 285 maal. Het plaatsen van put opties levert geld op als de koers ineens sterk daalt. Deze pieken zijn alleen te zien geweest bij twee luchtvaartmaatschappijen, United Airlines en American Airlines, de twee maatschappijen wier vliegtuigen betrokken waren bij de aanslagen op 11 september. Andere pieken waren te zien bij de verzekeraar en grootaandeelhouder van United Airlines en twee bedrijven die ieder 22 etages bezetten in het WTC.
De bank die voor de aankopen werd gebruikt, A. B. Brown (inmiddels opgegaan in Deutsche Bank), werd tot 1998 geleid door A. B. Krongard, nu de derde belangrijkste man van de CIA. Bij de bank was Krongard verantwoordelijk voor de contacten met de rijkste, belangrijkste klanten. De miljoenen dollars winst zijn nog door niemand geclaimd.  

11 september
Op de dag van de aanval zelf, gebeurt een aantal eigenaardige dingen. President Bush is in de Emma E. Booker Elementary School in Florida aanwezig bij een voorleesles. Later, op een persconferentie in december, zegt Bush dat hij voordat hij naar binnen ging in de klas waar de les werd gehouden hij op tv zag hoe een vliegtuig de WTC-toren raakte. Hij zei dat hij op dat moment bedacht wat een slechte piloot het wel niet was. Vervolgens ging hij de klas binnen. Nu is het zo dat deze beelden van de eerste crash nooit live zijn uitgezonden geweest. Het beeldmateriaal kwam pas later in de openbaarheid. Vervolgens zit hij in de klas en wordt hem tijdens de les door zijn Chief of Staff ingefluisterd: 'Een tweede vliegtuig is tegen de toren aangevlogen. Amerika ligt onder vuur'. In plaats van in actie te komen, blijft Bush zitten luisteren naar de kinderen, die het naar verluid over een geitje hadden. Bush neemt daarna afscheid, houdt een persconferentie over de aanslag en gaat pas daarna zijns weegs.

Tussen de eerst en tweede crash in de WTC-torens zat maarliefst 18 minuten. Geen straaljager te zien. Was het misschien onbekend dat er een vliegtuig was gekaapt? In de verkeerstoren werden flarden van gesprekken opgevangen van de eerste vlucht, vlucht 11. Met een zwaar accent zei iemand: 'Doe geen domme dingen. Er gebeurt je niets'. Nog eerder belde stewardess Madeline Sweeney tijdens de kaping met haar collega's op de grond en beschreef hoe de kapers met messen passagiers vermoordden. Een kwartier na het eerste vliegtuig steeg het tweede vliegtuig op, vlucht 175. Bijna een uur na de eerste crash, stort een derde vliegtuig, vlucht 77, zich in het Pentagon.

Inmiddels is gebleken dat de procedures om vliegtuigen te onderscheppen die van hun koers afwijken, niet zijn gevolgd. En dat terwijl dat in eerdere gevallen wel is gedaan en er een flinke luchtmachtbasis vlak in de buurt is met startklare straaljagers. Op 12 september blijkt dat op de website van de luchtmachtbasis in kwestie, Andrews Air Force Base, niet meer de trotse zinnen zijn te lezen over het feit dat de basis te allen tijde straaljagers klaar heeft staan, terwijl dat wel zo is. Voormalig Duits minister van technologie Andreas von Bülow, schrijver van een boek over de CIA en de Duitse geheime dienst, snapt er ook niets meer van: 'Gedurende zestig beslissende minuten lieten de militaire en geheime diensten de straaljagers aan de grond staan [...]'.
In hetzelfde interview wordt hij met een knipoog ervan beschuldigd een samenzweringstheoreticus te zijn. Van Bülow reageert door te zeggen dat dat soort beschuldigingen komt van mensen die de officiële, politiek correcte lijn willen volgen. 'En iedereen die daaraan twijfelt zou ze niet alle vijf op een rijtje hebben...'.

____________________________________________________________________________

DeepJournal
Sign up for the free mailing list.
12 September 2013  |  
Why is Syria under attack? - Part 4
When you peek below the surface, it becomes clear that Syria is under attack due to the interests of the parties involved. ‘Syria’ is about power, money, influence and energy.
10 September 2013  |  
Why is Syria under attack? - 3
8 September 2013  |  
Why is Syria under attack? - Part 2
In the event of major military conflicts that risk considerable humanitarian and economic consequences, it is useful to examine the interests of all parties involved as well as the role that the media plays in reporting the events.
7 September 2013  |  
Why is Syria under attack? - Part 1
On the surface it’s straightforward: the U.S. wants to liberate Syria from a brutal dictator who is attacking his own people with poison gas. But beneath the surface there is something very different going on.
28 August 2012
Daan de Wit (DeepJournal) interviewt Webster Tarpley op het Magneetfestival
Het Magneetfestival gaat de diepte in met vier interviews. Daan de Wit interviewt Webster Tarpley, Albert Spits, en Mike Donkers.
Contact - About - Donate - RSS Feeds - Copyright © 2006 DeepJournal, All rights reserved