%s1 / %s2
 
NEDERLANDS  |  ENGLISH
  • economie
  • iran
  • e-voting
  • 9/11
  • media
  • irak
  • nieuws
  • lees
  • nieuwsarchief
  • van deepjournal
19 april 2005   |     mail dit artikel   |     print   |  
Dit artikel is deel van de serie: Media als slachtoffer en dader
1 - 2 - 3 ]
Media zijn slachtoffer en dader bij oorlog tegen Irak - 3
Door Daan de Wit
Het verhaal dat nu de ronde doet van voormalig Amerikaans sergeant Nadim Abou Rabeh dat Saddam is gevangen door Amerikaanse mariniers, blijkt een hoax. Het verhaal is door persbureau UPI de wereld ingebracht en wordt nu ingetrokken. DaanSpeak blijft erbij dat Saddam is gevangen door de Koerden en gedrogeerd is afgeleverd aan de VS. Lees er alles over in deze DaanSpeak van december 2003.

Mede dankzij speurwerk van bloggers is duidelijk geworden dat het verhaal van Nadim Abou Rabeh dat nu zo populair is, een verzonnen verhaal betreft, overgenomen door UPI nadat het voor het eerst werd gepubliceerd in de Saudische publicatie Al-Medina. Ondanks dat het verhaal in ieder geval al op 9 maart is afgeschoten door blogger The Neocon , is het nog uitermate populair in de (electronische) media. Nederlandse pagina's als Fok! en Highlander namen het bericht over, maar ook internationaal was er veel belangstelling.

It's not true, period
In het originele UPI- artikel doet ex-sergeant Nadim Abou Rabeh kond van het feit dat Saddam door Amerikaanse mariniers in een huis in een dorpje is gevonden op een andere datum dan officieel aangegeven, bij zijn arrestatie flink weerstand bood door te schieten en dat daarbij een marinier het leven liet. Vervolgens zou het verhaal over het hol in de grond zijn gefabriceerd door een militair productieteam. Weblogger The Neocon rook onraad, dook er eens in en concludeerde op z'n bloggers: 'His story is a load of bull'. Inmiddels hadden velen het UPI-bericht al overgenomen . Uiteraard ontkende het Pentagon dat het UPI-artikel op waarheid berustte: '"It's not true, period," Pentagon spokeswoman Cheryl Irwin told WorldNetDaily.' Deze ontkenning is niet zo verwonderlijk, maar ook UPI probeerde het verhaal te ontkrachten : '[...] This is actually not a true story. [...] The story was not run by me before it was published, and we have since pointed out the errors in the piece. Any questions, please contact me. Pamela Hess, UPI." Deze email zou 'UPI Pentagon Correspondent' Hess hebben geschreven aan RePorterNoteBook@aol.com, ofwel Michael Santomauro van http://www.reportersnotebook.com, een eigenaardige site met koppen als 'How Kosher is the Holocaust Story?'. Een email van DaanSpeak aan deze site met de vraag of deze email door Hess daadwerkelijk is geschreven, is nog niet beantwoord.

Paul Krassner van New York Press heeft Hess gecontacteerd : '"My editor and I have been doing our damnedest to kill the story," she told me. "It is actually a clean pick-up from the Saudi press but obviously flawed. It came from our Lebanon desk, which translated and ran the story—standard procedures for a wire. However, this was obviously a huge story if true, and very controversial, and should have been run through me first, which it was not. "So, the story came from UPI—but I don't recommend picking it up. Obviously fabricated. The Marines don't have records of the original source who made the claims.'

Saddam gevangen in huis en niet in ondergronds hol
Opmerkelijk is wel dat het hoax-verhaal in één detail overeenstemt met het eerste artikel waarin ooit melding werd gemaakt van de gevangename van Saddam door de Koerden. De niet-bestaande Nadim Abou Rabeh vertelt dat Saddam in een huis is gevangen genomen en dat komt overeen met het eerste bericht waarin melding wordt gemaakt van Saddams arrestatie: 'Mahmud Othman, another council member, told AFP that Saddam was captured before dawn Sunday while sleeping at a house in Tikrit.' Lees alles over deze actie in deze DaanSpeak, met daarin de koppen: 'Saddam gedrogeerd afgeleverd aan Amerikanen; Onderzoeker onthult: Gifgasaanval op Koerden niet door Saddam en Omverwerpen standbeeld Saddam was 'georganiseerd media evenement''.

____________________________________________________________________________

DeepJournal
Meld je aan voor de gratis mailing list.
9 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 4
Wie onder de oppervlakte kijkt, ziet dat Syrië onder vuur ligt vanwege de belangen van de betrokken partijen. 'Syrië' gaat over macht, geld, invloed en energie.
8 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - 3
Wie vorm en inhoud scheidt, ziet dat de strijd om Syrië vooral niet gaat over waar het over lijkt te gaan. De vorm maskeert de inhoud. Syrië en Iran zijn stukken op een geopolitiek schaakbord.
7 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 2
Bij grote militaire conflicten die aanzienlijke humantaire en economische gevolgen kunnen hebben, is het goed te kijken naar de belangen van de betrokken partijen en naar de rol van de media bij de verslaggeving van de feiten.
6 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 1
Aan de oppervlakte is het duidelijk: de VS willen Syrië bevrijden van een wrede dictator die zijn bevolking met gifgas bestookt. Onder de oppervlakte is er iets heel anders aan de hand.
1 april 2013
Albert Spits: Creëer je eigen financiële veiligheid
Spits beschrijft hoe de euro richting de uitgang gaat en dat je intussen maar beter waarde voor je geld kunt kiezen. Hij raadt iedereen aan zich voor te bereiden op een systeemkrach.
Contact - About - Donate - RSS Feeds - Copyright © 2006 DeepJournal, All rights reserved