%s1 / %s2
 
NEDERLANDS  |  ENGLISH
  • economie
  • iran
  • e-voting
  • 9/11
  • media
  • irak
  • nieuws
  • lees
  • nieuwsarchief
  • van deepjournal
22 mei 2004   |     mail dit artikel   |     print   |  
Irak: blijven of weggaan?
10 juni: Stemmen of niet stemmen? DeepJournal denkt mee

De problemen worden ons tegenwoordig toegestuurd. Door en dankzij de politiek: Op de mat liggen de oproepkaart voor de Europese Parlementsverkiezing en de krant vol met de gruwelen van de Irakoorlog van het kabinet BushBlairBalkenende. We willen graag meedenken, maar wat is wijsheid? Weg uit Irak uit Irak of juist blijven? Stemmen op 10 juni of niet stemmen?

Weg uit Irak of juist blijven?
In vroeger dagen duurde het wat minder lang voordat de gruwelen van de oorlog het thuisfront bereikten. De Amerikaanse journalist Seymour M. Hersh onthulde recent dat het oorlogsminister Rumsfeld was die de martelingen in Irak vantevoren heeft goedgekeurd, en dus niet volledig voor de verantwoording kwam van een klein aantal gekken. (DeepJournal schreef laatst over het geïnstitutionaliseerde karakter van de martelingen). Dezelfde Hersh bracht jaren geleden al misdaden van het Amerikaanse leger aan het licht, te weten de horror van My Lai. My Lai is de naam van een dorp in Vietnam dat in 1968 tot op de laatste baby werd uitgemoord door Amerikaanse troepen.

Niet alleen deze misdragingen, of de valse voorwendselen van de Vietnam-oorlog, zelfs sommige uitspraken van toen, zijn op de huidige oorlog in Irak van toepassing: Uit Interviews With My Lai Veterans, zoals uitgezonden bij Andere Tijden op 18 mei:
De interviewer vraagt: 'Wat moeten we doen om iets dergelijks [My Lai] in de toekomst te voorkomen?'
Een veteraan: 'Weggaan uit Vietnam'.
Een veteraan: 'Als we ergens kwamen waar we geen vijanden hadden, maakten we ze wel. Alsof we ze kweekten. We plantten ze als zaadjes. Overal waar we kwamen, doken de vijanden ineens uit het niets op. Zonder ons waren ze er niet geweest.' Om niet al te veel in herhaling te vallen (dat doet de geschiedenis wel voor ons) herinneren we bij deze slechts kort aan onze mening dat de War on Terror een War for Terror is, dus dat de oorlog tegen terreur tot doel heeft terreur te creëren teneinde 'voortdurende oorlog voor voortdurende vrede' mogelijk te maken; van het grootste belang is voor de Westerse machthebbers, zoals we al vaker hebben geschreven.

'Regeringen hebben altijd vijanden nodig, zelfs wanneer ze niet in oorlog zijn. Als je geen echte vijand hebt, verzin je er één. Het maakt de bevolking bang, en als de mensen bang zijn, zijn ze makkelijker te controleren', aldus een citaat uit Orakelnacht van auteur en filmmaker Paul Auster, die wordt geïnterviewd door HUMO [3323-20]. Auster: 'Ik dacht niet aan 9/11 of Bush toen ik dat schreef, want het komt uit een verhaal waar ik al meer dan tien jaar geleden aan begonnen ben. [...] Toen de Soviet-Unie instortte, is Amerika meteen op zoek gegaan naar nieuwe vijanden, en sindsdien is het alleen maar erger geworden'.

Vantevoren was bijna iedereen die nog nuchter kon nadenken tegen de oorlog met Irak; achteraf zegt zelfs de directeur van Human Rights Watch dat de oorlog niet was gerechtvaardigd. Maar intussen is Nederland zonder ook maar enige discussie door Balkenende, het schoothondje van Bush, betrokken geraakt bij de oorlog. De oorlog is voor, tijdens en na één grote boevenstreek en wij zitten -zoals die dingen altijd gaan- met de schillen en de dozen. Daarover is het laatste woord nog niet gezegd, maar intussen is de vraag: Blijven of gaan?

Dat de afgezanten van het kabinet BushBlairBalkenende blijven, is geen optie. Dit kabinet moet schuld bekennen en maken dat ze wegkomen. Zij zijn terecht niet welkom om hun eigen brokken te lijmen. Toch kun je niet alles kapotmaken en dan simpelweg weglopen. De enige oplossing is het inschakelen van een hulpploeg van de Verenigde Naties. De meest gelauwerde journalist van Nederland, H. J. A. Hofland, schreef woensdag in de NRC: 'Lang ben ik er voorstander van geweest dat Nederland militair aanwezig zou blijven, zodat onze soldaten op onze eigen manier een aandeel zouden hebben in de wederopbouw. Maar met voortgezet wanbeleid gaat dat niet meer. Daarom: terug. Totdat in Washington een nieuwe wereldleider is aangetreden, of de Verenigde Naties de geloofwaardigheid van de vreemde troepen hebben hersteld.'

Stemmen of niet stemmen?
'Europa. Best belangrijk', is de gênante slogan die de burger meer zou moeten betrekken bij Europa. Wat wordt de volgende kreet? 'Wereldvrede. Best belangrijk'. Of 'Haring. Best belangrijk'? Over het belang van Europa zullen we ons verder het hoofd hier niet breken, maar wat te doen met die handreiking van de politici, de stemkaart die oproept om op 10 juni te gaan stemmen? Dichterbij de god van de democratie dan door te stemmen, kom je niet als burger, zo wordt ons altijd voorgehouden. Maar steeds duidelijker (zie hierboven) wordt dat de politici een loopje nemen met hen die zij vertegenwoordigen. DeepJournal is bezig zich te heroriënteren over de rol van de burger in de maatschappij in de serie waarvan dit artikel onderdeel is. De uitkomst is nog ongewis, maar tot die tijd hoeven we niet hulpeloos toe te kijken.

Is de democratie zoals we die kennen wel democratisch genoeg? Is de democratie zoals we die kennen nog functioneel of zou er het failliet over moeten worden uitgesproken? Twintig Nederlandse professoren zeggen in een fenomenaal NRC-artikel van Gerard van Westerloo dat de democratie in Nederland failliet is, dat Nederland geen democratie is. Hierover hebben we eerder geschreven in onze serie Anders. De voorlopige conclusie van die serie artikelen is dat het huidige systeem moet worden vervangen door een beter systeem. Er zijn mensen die met Winston Churchill zeggen: 'Democratie is de slechtste regeringsvorm, op al die andere na die zijn geprobeerd'. Dat klinkt aardig, maar dan leg je je neer bij een halfbakken situatie. Daar ligt de oplossing niet. De oplossing ligt in verbetering.

DeepJournal: Onze stemmen staken.
Je kunt de huidige staat van de democratie ('Onze vorm van democratie is omkoping, op het hoogste niveau', Gore Vidal) ook zien als een fase in een proces. De vraag wordt dan of je nog moet investeren in de oude 'versie'. Moet je verder bouwen aan Democratie 1.0 of moet je investeren in Democratie 1.1? Of is Democratie 1.1 een andere verpakking voor 1.0, handig aan de man gebracht door dezelfde vergrijsde afdeling die ons tegen beter weten in steeds weer wist te interesseren voor 1.0? Wie weet is het verstandig eens om te kijken naar geheel andere 'software'. Loop eens binnen bij de afdeling Innovatie. Zie nu je dit leest om je heen hoe je wordt omringt door producten van dit soort afdelingen. Ook op het gebied van democratie draait dit soort afdelingen overuren. In deze serie zullen we je hiervan op de hoogte houden.

Intussen zitten we met het probleem of we in moeten gaan op de handreiking van de politici te gaan stemmen. DeepJournal weigert nog langer te investeren in het verleden, heeft nog geen passende vervanging voor het huidige fossiele systeem, maar zal niet gaan stemmen. Wij zijn het niet meer eens met het beleid van het management en gaan in staking. Onze stemmen staken. Wij gaan met sympatisanten investeren in de toekomst en richten onze aandacht en energie op de innovators. We verlaten de fabriek, laten de managers alleen achter en gaan we op zoek naar innovatieve geesten. We laten ons niet vangen door de angst dat onze stem verloren gaat of bij een foute politicus terechtkomt. Op die manier zal er nooit iets veranderen. Maak gebruik van de al hoog ontwikkelde fase van het groeiproces in het Westen en weeg je opties af. Succes met je beslissing op 10 juni.

____________________________________________________________________________

DeepJournal
Meld je aan voor de gratis mailing list.
9 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 4
Wie onder de oppervlakte kijkt, ziet dat Syrië onder vuur ligt vanwege de belangen van de betrokken partijen. 'Syrië' gaat over macht, geld, invloed en energie.
8 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - 3
Wie vorm en inhoud scheidt, ziet dat de strijd om Syrië vooral niet gaat over waar het over lijkt te gaan. De vorm maskeert de inhoud. Syrië en Iran zijn stukken op een geopolitiek schaakbord.
7 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 2
Bij grote militaire conflicten die aanzienlijke humantaire en economische gevolgen kunnen hebben, is het goed te kijken naar de belangen van de betrokken partijen en naar de rol van de media bij de verslaggeving van de feiten.
6 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 1
Aan de oppervlakte is het duidelijk: de VS willen Syrië bevrijden van een wrede dictator die zijn bevolking met gifgas bestookt. Onder de oppervlakte is er iets heel anders aan de hand.
1 april 2013
Albert Spits: Creëer je eigen financiële veiligheid
Spits beschrijft hoe de euro richting de uitgang gaat en dat je intussen maar beter waarde voor je geld kunt kiezen. Hij raadt iedereen aan zich voor te bereiden op een systeemkrach.
Contact - About - Donate - RSS Feeds - Copyright © 2006 DeepJournal, All rights reserved