%s1 / %s2
 
NEDERLANDS  |  ENGLISH
  • economie
  • iran
  • e-voting
  • 9/11
  • media
  • irak
  • nieuws
  • lees
  • nieuwsarchief
  • van deepjournal
18 februari 2008   |     mail dit artikel   |     print   |  
DeepJournal over Kamervragen van Lange Frans en Baas B
De Wereldomroep interviewt State Magazine over Kamervragen van Lange Frans en Baas B: Download MP3.
-
Door Daan de Wit
Deze column is eerder verschenen in State Magazine.

Lange Frans en Baas B maken een nummer dat Kamervragen heet en meteen worden er echte Kamervragen gesteld in de Tweede Kamer! Wat een succes! Alleen gaan de Kamervragen nergens over. Geen minister die naar aanleiding van deze vragen ligt te piekeren in z'n bed: 'Lange Frans heeft me door. Wat nu?' Het zijn vragen van niks en worden waarschijnlijk beantwoord door de assistent van de assistent. De vragen die Frans en B stellen zijn veel interessanter. Die stel ik mezelf ook al jaren.

Zoals over de moord op Fortuyn. Kort na de moord begon ik met het noteren van informatie uit de pers die vragen opriepen. Net wat beide rappers zeggen: waar kwamen toch ineens die ME'ers vandaan, met hun honden en kogelvrije vesten om Volkert van der Graaf te arresteren? In hun nummer hebben ze het over meerdere schutters. Ik heb daarover ook vragen gesteld, op 6 mei 2003, een jaar na de moord. Maar als je kritische vragen stelt, moet je ook kritisch zijn op de antwoorden. Vier jaar later sprak ik iemand wiens vrouw alles over de moord had uitgezocht en erover had geschreven in een boek van 400 pagina's. Zelf wou ze niet worden geïnterviewd, maar hij had het boek gecorrigeerd, dus kende het zowat uit zijn hoofd. In het boek komt dezelfde theorie naar voren, over een tweede schutter. De schrijfster zegt dat de theorie uit 2003 komt uit de koker van medewerkers van de AIVD en de CIA. Ze neemt de theorie voor een belangrijk deel over op basis van een Nederlands politierapport. Ik heb het gevraagd, maar het rapport mag niet worden ingezien door een deskundige om de echtheid ervan te verifiëren. Rapporten kunnen vervalst zijn. Ik sprak eens met zo'n vervalser. Oswald LeWinter belde ik vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij een geheime operatie die maakte dat Ronald Reagan de verkiezingen zou hebben gewonnen ten nadele van de zittende president, Jimmy Carter. LeWinter bevestigde tijdens het gesprek wat ik van anderen al over hem wist, namelijk dat hij disinformatiespecialist was geweest voor de CIA; dat maakte dat ik zijn informatie niet heb gebruikt. Later werd hij opgepakt omdat hij een vervalst document over de dood van prinses Diana voor veel geld wou verkopen aan Mohammed Al-Fayed, de rijke vader van de vriend van Diana. In de aanloop naar de Irakoorlog zijn vervalste documenten gebruikt die eraan hebben bijgedragen dat de oorlog een feit werd. Hierover werden Kamervragen gesteld, alleen werden ze nooit beantwoord. Zou ik ook niet doen als ik Balkenende was. Voor je het weet word je aangeklaagd voor moord, zoals voormalig Brits premier Tony Blair. Of kondigt oorlogsverslaggever Arnold Karskens ineens aan dat hij met zijn opgenomen interviews met overlevers van Nederlandse bombardementen in Afghanistan gaat meehelpen de verantwoordelijken aan te klagen.

Het is goed dat Lange Frans en Baas B vragen stellen. Maar blijf kritisch. Kritisch op de informatie die je gebruikt, kritisch op het publiek op wie je je richt en natuurlijk kritisch op je vragen. Over die vragen zometeen meer. Eerst even over dat publiek. De Tweede Kamer. Het roepen om en naar de politiek is een bekende impuls. Het lijkt een beetje op een klein kind dat roept om z'n moeder. Ook al heeft hij net een klap van haar gehad, hij gaat toch bij haar schuilen. De Tweede Kamer zit vol met mensen die deel zijn van het systeem waar Frans en B problemen mee hebben. Toch vragen ze de aandacht van de politiek. NRC-Handelsbladredacteur Gerard van Westerloo ondervroeg twintig professoren over de politiek. Hij schreef er een artikel over en een boek. Daarin zeggen alle professoren dat Nederland geen democratie is. Een van de laatste belangrijke daden die is gesteld door de politiek, is de verlenging van de missie in Afghanistan. De rode PvdA stemde voltallig in, net als de christenen van het CDA en de ChristenUnie. Toch drie partijen van wie je enige kritiek zou verwachten als het gaat om het doodmaken van mensen in een ver land, die ook nog eens onze mensen doodmaken. Na de stemming gingen de Kamerleden rustig op vakantie en naar de Kerstdienst in de kerk; 'vrede op aarde', maar dan anders. Misschien moet iemand hen eens trakteren op een t-shirt met de tekst: Who would Jesus bomb? Mogelijk wisten de Kamerleden niet beter. Ik sprak iemand die in de Kamer vóór had gestemd en stelde hem die vraag. Had hij de uitzendingen niet gezien van EenVandaag en Zembla over Afghanistan? Wist hij niet wat oorlogsverslaggever Arnold Karskens had getuigd? Recentelijk lieten deze Kamerleden zich voorlichten over de kredietcrisis door ondermeer financieel journalist Willem Middelkoop. Zijn boek is al in de vijftiende druk en al in 2006 publiceerde ik mijn eerste gesprekken met hem. We zitten middenin de crisis en dan gaat de Kamer zich nog even informeren. Daarbij kwam dat het niveau van vragenstellen en zelfs de formulering ervan door de Kamerleden van een bedroevend laag niveau was. Dit zijn de mensen van wie Lange Frans en Baas B wonderen verwachten.

Frans en B stellen vragen. Dat is goed. Want daar begint de verandering ten goede. Ga maar na, alles is gebaseerd op informatie. Als jij denkt dat Bin Laden steeds nieuwe video's maakt omdat het Journaal dat zegt en als je niet weet dat die video al vijf jaar oud is en ze die voor de derde keer uitzenden, dan denk je dat je leven gevaar loopt door het terrorisme. Als je zou weten dat het logo van As-Sahab, de video-afdeling van Al Qaida, tegelijkertijd in het beeld wordt gebrand met het logo van de Amerikaanse anti-terrorismewaakhond IntelCenter die de video's uitgeeft, dan ga je je misschien eens afvragen hoe dat kan. Met dat soort vragen kom je dan al snel uit bij de vraag of Bin Laden wel verantwoordelijk kan worden gehouden voor de aanslagen in Amerika op 11 september 2001. Die vragen begon ik me op diezelfde dag te stellen en ik ben er sindsdien niet meer mee opgehouden. Lange Frans hoor ik vragen stellen over de vuurwerkramp in Enschede. Wat daar gebeurde, is natuurlijk niet best maar de gebeurtenissen op 11 september hebben tot op de dag van vandaag gevolgen, en niet alleen in Enschede of Nederland, maar overal. Ga maar na wat de argumentatie is bij veel militaire conflicten en vrijheidsbeperkende maatregelen.
 
Op het laatst slingert Lange Frans nog even wat buitenaards leven zijn rap in. Het is een fenomeen dat wel vaker is te zien bij mensen die lastige vragen beginnen te stellen: ze worden overrompeld door de antwoorden. Ze worden geconfronteerd met feiten, halve waarheden en klinkklare onzin vol CIA-operaties, graancirkels, dubbelspionnen en aliens. Wat nu? Gelukkig zien ze door de bomen het bos weer als ze beseffen dat alles wordt bestierd door een geheime wereldregering. Op het moment dat je dan roept 'ik wist het wel', is het goed nog even te denken aan de woorden van Baas B: 'Mensen word wakker en open je ogen. Niet alles wat ze vertellen mag je geloven. Check de feiten en blijf niet dromen, zodat het volk aan de waarheid kan komen'. Bij die waarheidsvinding is het stellen van Kamervragen niet zo heel interessant. Het kan natuurlijk geen kwaad, maar wat interessanter is, is het stellen van de van de vragen zelf. Daar begint het. Dan begint het langzaamaan te schuiven en uit die beweging kunnen politici voortkomen die 'het volk', waar Baas B het over heeft, kunnen vertegenwoordigen en zorgen dat 'de waarheid' stukje bij beetje boven kan komen zodat dingen ten goede kunnen veranderen. Reik niet direct naar de Kamer en de politiek. De kracht zit niet in die verticale beweging, van onder naar boven. De kracht zit in de horizontale beweging, in de basis van de maatschappelijke piramide. Stel vragen, informeer jezelf, ga aan de onderlinge verdeeldheid voorbij en kom in actie. Van die vier stappen hebben Lange Frans en Baas B de eerste gezet. Maak ook die stap en stap dan door.
 
____________________________________________________________________________

DeepJournal
Meld je aan voor de gratis mailing list.
9 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 4
Wie onder de oppervlakte kijkt, ziet dat Syrië onder vuur ligt vanwege de belangen van de betrokken partijen. 'Syrië' gaat over macht, geld, invloed en energie.
8 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - 3
Wie vorm en inhoud scheidt, ziet dat de strijd om Syrië vooral niet gaat over waar het over lijkt te gaan. De vorm maskeert de inhoud. Syrië en Iran zijn stukken op een geopolitiek schaakbord.
7 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 2
Bij grote militaire conflicten die aanzienlijke humantaire en economische gevolgen kunnen hebben, is het goed te kijken naar de belangen van de betrokken partijen en naar de rol van de media bij de verslaggeving van de feiten.
6 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 1
Aan de oppervlakte is het duidelijk: de VS willen Syrië bevrijden van een wrede dictator die zijn bevolking met gifgas bestookt. Onder de oppervlakte is er iets heel anders aan de hand.
1 april 2013
Albert Spits: Creëer je eigen financiële veiligheid
Spits beschrijft hoe de euro richting de uitgang gaat en dat je intussen maar beter waarde voor je geld kunt kiezen. Hij raadt iedereen aan zich voor te bereiden op een systeemkrach.
Contact - About - Donate - RSS Feeds - Copyright © 2006 DeepJournal, All rights reserved