%s1 / %s2
 
NEDERLANDS  |  ENGLISH
  • economie
  • iran
  • e-voting
  • 9/11
  • media
  • irak
  • nieuws
  • lees
  • nieuwsarchief
  • van deepjournal
24 juni 2009   |     mail dit artikel   |     print   |    |  De Kritische Belegger
De tides tot en met 30 juni

Door Elmer Hogervorst

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een analyse maakte van de tides. Hieronder volgt de terugblik en de korte vooruitblik. Allereerst een samenvatting. Aan de hand van hoogtij en laagtij volgens het harmonische station The Battery Park werd het volgende voorspeld:

  • Dow Jones: top op vrijdag 15 mei of maandag 18 mei. AEX: een top op 18 mei
    • Een bodem voor Wall Street op 25 mei en voor Amsterdam op 26 mei
    • Een top op vrijdag 29 mei of maandag 1 juni voor de Dow en 2 juni voor de AEX.

    Zie hier de resultaten:


De Dow Jones en de AEX topten op 20 mei, dat was +2 dagen tov 18 mei. Een afwijking van 1 of 2 dagen is niet ongebruikelijk. In combinatie met het Solunarmodel van Carolan werd bij wijze van proef op 18 mei short gegaan en die positie zou op 25 mei gesloten worden. Wall Street was op maandag 25 mei gesloten, we kijken derhalve naar dinsdag 26 mei. Van 18 mei tot 26 mei daalde de Dow Jones circa 250 punten (van 8500 naar 8250). Daarbij gaan we ervanuit dat de positie tussentijds niet werd uitgestopt op 20 mei, aangezien intraday de top rond de 8600 lag. De bodem van de Dow Jones was in elk geval zeer nauwkeurig. De voorspelde bodem van de AEX op 26 mei was eveneens ’spot on’. Vanaf de bodem op 26 mei steeg de Dow Jones naar een top op 2 juni. Voor de Dow was dat +1 dag, de AEX topte op 3 juni bij de opening, ook dat was +1 dag. Al met al wisten de tides de toppen en bodems in de laatste update redelijk tot zeer nauwkeurig te voorspellen. 

Wat voorspelden de tides voor de vier weken nadien? Allereerst kijken we naar een bodem en daarvoor hebben we de high tides met ‘the greatest value’ nodig. Allereerst zien we 167 cm op zowel vrijdag 5 juni als op zaterdag 6 juni. De meest extreme waarde zien we op zaterdag de 6de. Gezien het feit dat de waterstanden van Amsterdam eerst op woensdagmorgen 10 juni springtij laten zien, ging ik voor Wall Street uit van een bodem op maandag 8 juni en de AEX op 9 of 10 juni. De bodem lag op 8 juni, derhalve op de dag nauwkeurig. De volgende bodem ligt volgens de tides op maandag 22 of dinsdag 23 juni. De meeste extremen ontwaar ik op dinsdag 23 juni, dus dat houden we als bodem aan. Voor de AEX geldt dat Amsterdam de hoogste waterstanden kent op donderdagochtend 25 juni. Zoals gezegd: de waterstanden van Amerika vind ik belangrijker dan die van Amsterdam.

Wanneer zien we toppen in de markt? Om een top in de markt te vinden moeten we kijken naar laagtij met de grootste waarde (doodtij). We zien dat zondag 14 juni de minste amplitude tussen hoog- en laagtij geeft en daarmee een top in markt (45 cm). Gelet op het feit dat Amsterdam laagtij laat zien op woensdag 17 juni (zie hieronder), ging ik uit van een top in de Dow op maandag 15 juni en in de AEX op 16 /17 juni. De top in de Dow werd gemaakt op donderdag 11 juni ofwel -2 dagen. Sinds de top op 8875 is de Dow gaan dalen, inmiddels is de Dow al onder de 8400 geweest. Ofschoon de top 2 handelsdagen te vroeg werd gemaakt, hebben de waterstanden de richting van de beurzen weer vrij goed voorspeld.

Dinsdag 30 juni geeft voor Wall Street een volgende top (24 cm). Voor de AEX ligt de top pas op vrijdag 3 juli. Zoals aangegeven: voor toppen en bodems vind ik de waterstanden van Wall Street net iets belangrijker dan die van Amsterdam. Dat geldt des te meer wanneer er zoals nu tussen 30 juni en 3 juli maar liefst 3 dagen verschil zitten. Laten we eens kijken op 30 juni inderdaad meer leidraad voor een top is dan wel dat de top ergens tussen 30 juni en 3 juli inzit.

 

Voor alle toppen en bodems geldt een marge van 1 of 2 dagen. Op grond van het Solunarmodel van Christopher Carolan is een positie ingenomen op 15 juni, welke op dinsdag 23 juni weer gesloten wordt:

In zijn Solunarmodel zien we namelijk dat de Wall Streettop van 15 juni (d.m.v. een rood ruitje aangegeven) zich bevindt ‘boven’ de bodem van 23 juni (in de vorm van een groen driehoekje). Op grond van dit concept kunnen we dan short gaan op 15 juni om de positie op 23 juni weer te sluiten. Het innemen van die positie heeft op het moment van schrijven al ruim 200 Dow Jonespunten winst opgeleverd. De AEX daalde van 270 naar onder de 250 op dit moment. Op 15 juni stond de AEX rond de 260, derhalve konden tot nu toe al 10 AEX-punten via een shortpositie zijn verdiend. NB: deze posities zijn speculatief van aard. Hanteer altijd een stop-loss.

Elmer Hogervorst
www.hogervorstadvies.nl
www.goudtekoop.nl

Gerelateerde artikelen:

  1. The tides voor 13 mei – 2 juni 2009 Ik verwacht een belangrijke to
  2. En nu ferme tik omlaag Even een korte update van mijn
  3. Beurzen omhoog tot 4 mei Voor de komende dagen verwacht
____________________________________________________________________________

DeepJournal
Meld je aan voor de gratis mailing list.
9 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 4
Wie onder de oppervlakte kijkt, ziet dat Syrië onder vuur ligt vanwege de belangen van de betrokken partijen. 'Syrië' gaat over macht, geld, invloed en energie.
8 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - 3
Wie vorm en inhoud scheidt, ziet dat de strijd om Syrië vooral niet gaat over waar het over lijkt te gaan. De vorm maskeert de inhoud. Syrië en Iran zijn stukken op een geopolitiek schaakbord.
7 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 2
Bij grote militaire conflicten die aanzienlijke humantaire en economische gevolgen kunnen hebben, is het goed te kijken naar de belangen van de betrokken partijen en naar de rol van de media bij de verslaggeving van de feiten.
6 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 1
Aan de oppervlakte is het duidelijk: de VS willen Syrië bevrijden van een wrede dictator die zijn bevolking met gifgas bestookt. Onder de oppervlakte is er iets heel anders aan de hand.
1 april 2013
Albert Spits: Creëer je eigen financiële veiligheid
Spits beschrijft hoe de euro richting de uitgang gaat en dat je intussen maar beter waarde voor je geld kunt kiezen. Hij raadt iedereen aan zich voor te bereiden op een systeemkrach.
Contact - About - Donate - RSS Feeds - Copyright © 2006 DeepJournal, All rights reserved