%s1 / %s2
 
NEDERLANDS  |  ENGLISH
  • economie
  • iran
  • e-voting
  • 9/11
  • media
  • irak
  • nieuws
  • lees
  • nieuwsarchief
  • van deepjournal
16 april 2007   |     mail dit artikel   |     print   |    |  Het Parool
'Bush liegt over Iran, net als indertijd over Irak'
Scott Ritter over de aanvalsplannen van de Amerikaanse regering

Van onze correspondent Frank Hendrickx

Washington - De geschiedenis herhaalt zich voor Scott Ritter. De voormalige VN-wapeninspecteur protesteerde in 2002 tevergeefs tegen de invasie van Irak. Nu waarschuwt hij voor een nieuwe militaire operatie van de regering Bush: een bombardement van Iran.

"Niets van wat u hoort, is waar." Dat was in 2002 de steeds terugkerende boodschap van Scott Ritter, de voormalige hoofdinspecreur van de speciale VN-ontwapeningscommissie UNSCOM. De claims dat er massavernietigingswapens waren, dat Irak banden had met Al Qaida, dat de oorlog kort en glorierijk zou worden: Ritter wees het allemaal van de hand.
Hij kijkt er nu met enig genoegen op terug. "Ik kan nog steeds achter alles staan wat ik in die tijd heb gezegd, en dat geldt lang niet voor iedereen. Ik heb de waarheid tegen de macht gesproken. Ik ben ervoor aangevallen, maar dat interesseert me niet."
Ritter is door de rechtse media afgeschilderd als een ijdeltuit, een idioot, een landverrader of zelfs een agent van Saddam Hoessein, maar volgens de geschoolde Ruslandkenner gleed het allemaal van hem af 'als water van een eend'. "Ik wist dat het niet waar was. Dat was voor mij genoeg."
De 45-jarige Ritter, die voorafgaand aan zijn tijd bij de VN twaalf jaar diende als inlichtingenofficier bij het Amerikaanse korps mariniers, bindt nu opnieuw de strijd aan met het Witte Huis. "Deze regering is niet in staat om de waarheid te vertellen over haar ideologische doelen. De politiek van het Witte Huis is om het regime in Teheran omver te werpen, maar er wordt gesuggereerd dat het om onze nationale veiligheid gaat. De waarheid is dat Iran geen bedreiging is voor ons en ook niet voor Europa."

Volgens Ritter, tegenwoordig publicist en spreker, is Iran niet in staat om kernwapens te produceren. "Het land heeft serieuze binnenlandse problemen: economische stagnatie, werkloosheid, politieke onrust. Iedereen met verstand van zaken weet dat het Iraanse kernprogramma nog niet veel voorstelt, maar Amerika bazuint al weer leugens rond alsof er op ieder moment een kernraket afgevuurd kan worden. De Iraanse dreiging is een fantoom."
Ritter is verbijsterd dat een land als Nederland niet uitsluit een Amerikaanse aanval op Iran te steunen, zelfs zonder VN-mandaat. "De regering-Bush liegt ook over Iran, maar Europese politici kunnen dat blijkbaar niet onder ogen zien. Het zijn mensen die politiek volwassen zijn geworden in een tijd dat Amerika niet in twijfel getrokken hoefde te worden. Ze kunnen niet omschakelen. Het is ook moeilijk om de realiteit onder ogen te zien: Amerika is een land dat een gevaar is voor de wereld."
Ritter is pessimistisch nu het Witte Huis er in geslaagd is de Veiligheidsraad te overtuigen van nieuwe sancties tegen Iran. "In Amerika worden die sancties weer ingezet om het publiek te bewerken. De wereld is het met ons eens, is de boodschap."
Ritter denkt dat een Amerikaanse aanval 'zeer waarschijnlijk' is. "Ik ben somber gestemd. Het Witte Huis denkt misschien dat het bij luchtaanvallen kan blijven, maar Iran heeft daar ook nog wat over te zeggen. De Iraniërs zullen terugslaan. En dan komt er vanzelf een moment dat er troepen naar binnen moeten."
"We kunnen alleen nog aftellen. Over minder dan twee jaar is deze regering weg. Ik denk dat er dan een koerswijziging komt. Dit is niet in de richting die de meerderheid van het Amerikaanse volk steunt. Een nieuwe president zal de normaliteit terugbrengen."

____________________________________________________________________________

DeepJournal
Meld je aan voor de gratis mailing list.
9 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 4
Wie onder de oppervlakte kijkt, ziet dat Syrië onder vuur ligt vanwege de belangen van de betrokken partijen. 'Syrië' gaat over macht, geld, invloed en energie.
8 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - 3
Wie vorm en inhoud scheidt, ziet dat de strijd om Syrië vooral niet gaat over waar het over lijkt te gaan. De vorm maskeert de inhoud. Syrië en Iran zijn stukken op een geopolitiek schaakbord.
7 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 2
Bij grote militaire conflicten die aanzienlijke humantaire en economische gevolgen kunnen hebben, is het goed te kijken naar de belangen van de betrokken partijen en naar de rol van de media bij de verslaggeving van de feiten.
6 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 1
Aan de oppervlakte is het duidelijk: de VS willen Syrië bevrijden van een wrede dictator die zijn bevolking met gifgas bestookt. Onder de oppervlakte is er iets heel anders aan de hand.
1 april 2013
Albert Spits: Creëer je eigen financiële veiligheid
Spits beschrijft hoe de euro richting de uitgang gaat en dat je intussen maar beter waarde voor je geld kunt kiezen. Hij raadt iedereen aan zich voor te bereiden op een systeemkrach.
Contact - About - Donate - RSS Feeds - Copyright © 2006 DeepJournal, All rights reserved