%s1 / %s2
 
NEDERLANDS  |  ENGLISH
  • economie
  • iran
  • e-voting
  • 9/11
  • media
  • irak
  • nieuws
  • lees
  • nieuwsarchief
  • van deepjournal
2 juli 2007   |     mail dit artikel   |     print   |  
Bomauto's in Londen en Glasgow
Journaalverslaggeving aanslagen contrasteert met analyse ex CIA-agent
Bekijk de video
Door Daan de Wit
De verslaggeving door Tim Overdiek in het acht-uurJournaal van zondag over de aanslagen in Londen en Glasgow contrasteert met de analyse door ex CIA-agent Larry Johnson, een dag eerder. In een interview door Keith Olbermann in Countdown van MSNBC zegt Johnson dat als de explosies toch hadden plaatsgevonden die alleen een gevaar had kunnen vormen voor inzittenden van de auto's. Overdiek sprak in het Journaal over 'ontzettend veel geluk' dat de explosieven niet waren afgegaan en beaamde dat sprake was van een 'serieus terreur-offensief'.
 
Olbermann: 'The timing: 36 hours after a new prime minister had taken office, a week before the anniversary of the July seventh subway bombings, there.' In het interview legt Johnson uit dat de autobommen nooit een gevaar hebben gevormd, ook niet als ze toch tot ontploffing waren gebracht. Tevens relativeert hij de dreiging van het terrorisme door de aantallen slachtoffers van aanslagen te vergelijken met de aantallen slachtoffers in oorlogen.
Tim Overdiek doet verslag [bekijk de uitzending] om acht uur in het Journaal van zondag 1 juli over de aanslagen in Londen (vrijdag 29 juni) en Glasgow (zaterdag 30 juni). Hij was aanwezig in het stadion waar het concert ter nagedachtenis aan prinses Diana werd gehouden.
Presentatrice van het Journaal Astrid Kersseboom: 'Het zijn dus drie mislukte aanslagen in dit geval. Is Groot Brittannië daarmee ontsnapt het afgelopen weekend aan een serieus terreur-offensief?'
Tim Overdiek: 'Ja, die overtuiging is absoluut doorgedrongen tot iedereen. Vooral ook tot de hoogste regionen van de regering. Het is, zo voelt men, een campagne van nieuw geweld. Er is ontstellend veel geluk gehad, natuurlijk: de twee autobommen die niet tot ontploffing kwamen. En uiteindelijk die aanslag op het vliegveld in Glasgow, viel uiteindelijk ook mee. Wat je nu vooral gaat vrezen, bij iedereen, is de vraag: Waar gaat wellicht de volgende aanslag plaatsvinden? Het is niet langer een vraag geworden wanneer, als gevolg van de verhoging van die verscherpte alarmfase, is meer de vraag: waar gaat het plaatsvinden, niet wanneer. [...] De inlichtingendiensten hebben een aardig beeld gekregen van wat er aan de hand is, de afgelopen jaren. Ze hebben het idee dat zo'n vijftig extremistische netwerken actief zijn, zich schuilhouden, en kunnen toeslaan als het moment daar is. Scotland Yard houdt zo'n driehonderd extremisten in de gaten, dag en nacht. Er zijn zo'n duizend tot vijftienhonderd mensen die ook op een lijst staan van potentiële mensen die wel eens wat kwaads hadden willen gaan doen. En het is een kat-en-muis-spel dat Scotland Yard lijkt te gaan verliezen. Je hebt gemerkt de afgelopen dagen dat ze telkens net een stap te laat zijn.'

Lees ook
____________________________________________________________________________

DeepJournal
Meld je aan voor de gratis mailing list.
9 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 4
Wie onder de oppervlakte kijkt, ziet dat Syrië onder vuur ligt vanwege de belangen van de betrokken partijen. 'Syrië' gaat over macht, geld, invloed en energie.
8 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - 3
Wie vorm en inhoud scheidt, ziet dat de strijd om Syrië vooral niet gaat over waar het over lijkt te gaan. De vorm maskeert de inhoud. Syrië en Iran zijn stukken op een geopolitiek schaakbord.
7 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 2
Bij grote militaire conflicten die aanzienlijke humantaire en economische gevolgen kunnen hebben, is het goed te kijken naar de belangen van de betrokken partijen en naar de rol van de media bij de verslaggeving van de feiten.
6 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 1
Aan de oppervlakte is het duidelijk: de VS willen Syrië bevrijden van een wrede dictator die zijn bevolking met gifgas bestookt. Onder de oppervlakte is er iets heel anders aan de hand.
1 april 2013
Albert Spits: Creëer je eigen financiële veiligheid
Spits beschrijft hoe de euro richting de uitgang gaat en dat je intussen maar beter waarde voor je geld kunt kiezen. Hij raadt iedereen aan zich voor te bereiden op een systeemkrach.
Contact - About - Donate - RSS Feeds - Copyright © 2006 DeepJournal, All rights reserved