%s1 / %s2
 
NEDERLANDS  |  ENGLISH
  • economie
  • iran
  • e-voting
  • 9/11
  • media
  • irak
  • nieuws
  • lees
  • nieuwsarchief
  • van deepjournal
2 november 2004   |     mail dit artikel   |     print   |  
De moord op Theo van Gogh
Gemoederen lopen hoog op - DaanSpeak roept op tot nuance
Theo van Gogh is vandaag vermoord, 911 dagen na Pim Fortuyn. Het RTL-Nieuws maakte vanavond bekend dat de 26-jarige dader een vriend is van Samir A. -Nederlands enige bekende terrorist, een 18-jarige knaap- maar gek genoeg niet hoort tot de groep van 150 islamieten die in de gaten wordt gehouden door de AIVD. Dat de moordenaar van Van Gogh als vriend van Samir A. niet midden op de radar zou staan van de AIVD is tevens raar omdat in het meest afgeluisterde land ter wereld -Nederland- de meermalen opgepakte Samir A. zal zijn afgeluisterd en het gebruik is dat mensen met wie de verdachte belt, zoals mogelijk de 26-jarige moordenaar, ook mogen worden afgeluisterd. Maar misschien heeft de moordenaar met geen woord gerept over zijn aanstaande daad.

Samir A. is getrouwd met de 23-jarige Abida K., woordvoerdster van de stichting Al Aqsa, recentelijk omgedoopt tot stichting Jerusalem, nadat de overheid de subsidie van Al Aqsa had stoptgezet 'omdat er aanwijzingen zijn dat de stichting zich bezighoudt met terrorisme' aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het echtpaar heeft sindskort een kind.
DeepJournal heeft Van Gogh nooit gekend, maar we stonden wel met een dubbelinterview in het laatste artikel dat Mick Boskamp na 20 jaar Playboy schreef voor dat blad, medio dit jaar.

Geweld stellen tegenover geweld is een valkuil
De gemoederen liepen vandaag hoog op. DeepJournal viel midden in een discussie waarin werd gezegd dat over tien jaar iedere vrouw hier in Nederland met een hoofddoek rondloopt: 'Ik ben al een leuk hoofddoekje aan het uitzoeken'. Iemand anders viel haar bij en riep op de doodstraf weer in te stellen. Probleem alleen is dat de redenatie niet klopt, want je kunt niet iemand doodmaken omdat je tegen doodmaken bent. Roepen om de doodstraf is de barbarij uitroepen uit angst voor de barbarij.

Geweld inzetten tegen geweld is de oplossing niet, we hebben het al vaker geschreven. Geweld tegenover geweld zetten, is afzakken tot het niveau van de geweldpleger. Geweld roept geweld op en creëert een strijd zonder winnaars. De enige 'winnaars' zijn hen die baat hebben bij hun heersende positie. Het volk is verdeeld en zij heersen. Vandaar ook dat wij blijven bij onze stelling dat het doel van de Oorlog tegen de Terreur, juist het creëren van terreur is; dankzij Bush komt Bin Laden om in de rekruten. Geweld beantwoorden met geweld is een valkuil van waaruit niet meer is te zien dat 'Bush/Bin Laden, Sharon/Arafat, Republikeinen/Democraten, Gretta Duisenberg/Christenen voor Israël en hun gelijken heersen bij de gratie van verdeeldheid. Hun agressieve strijd om de macht over het volk is verschillend van inzet, maar is gelijk in het vernietigende resultaat, waardoor de een niet beter of slechter is dan de ander. Het zijn dus steeds verschillende kanten van dezelfde medaille. Dualisme is de brandstof waarmee ze branden blussen die zelf ook zijn voortgekomen uit dualisme', zoals we al eerder schreven.

Overeenkomsten tussen tegenstanders
De overeenkomst tussen bovengenoemde personen en groepen werd ook opgemerkt door documentairemaker Adam Curtis. Hij is de maker van de uitstekende BBC-documentaireserie The Power of Nightmares (online te bekijken, lees ook het transcript). Ook hij ontdekte dat Bush en Bin Laden twee kanten zijn van dezelfde medaille; Curtis ziet 'a fearful symmetry between American neoconservative thought and Islamic fundamentalism', schrijft The Observer. Bush en de neocons worden filosofisch ondersteund door Leo Strauss, Bin Laden en Al Qaida en Mohammed B. in de vorm van Abu Zubair door Sayyid Qutb. 'Together they created today's nightmare vision of an organised terror network', schrijft de BBC. Strauss' bijdrage bestond erin te beweren dat het volk een gemeenschappelijke visie nodig heeft, een grootse mythe, gecombineerd met het beeld van een onzichtbare, alom aanwezige angstaanjagende vijand. Wat Curtis niet vertelt is dat dit precies de tactiek is geweest van de Nazi's; een deel van de geschiedenis dat centraal stond in een documentaire, welke precies is ons helaas ontschoten. Mogelijk was het Master Race van PBS: 'The Nazis create a historical myth to support the ideas of a superior Aryan people; the modern-day ancestors of "historic Teutonic knights" are the S.S. storm troopers', schrijft PBS.

Pas op voor Verdeel en Heers
Het Binnenhof is vandaag afgesloten waaruit blijkt dat de politiek niet de goede les heeft getrokken uit de moord op Fortuyn [zie onze serie over de moord op Fortuyn] toen veel boze mensen daar stampei maakten. Toentertijd zagen mensen de link tussen de zittende macht en de moord op Fortuyn, vandaag was er niemand te bekennen toen de voorzorgsmaatregelen werden getrokken. Logisch, want er is geen link te bedenken. Sterker, de meningen van Van Gogh droegen eerder bij aan de polarisatie en daarmee aan het duale bestel van de zittende macht. Het motto van hen die baat heben bij de status quo is Verdeel en Heers. Hoe de verdeeldheid tot stand komt, is voor hen van geen belang. Polarisatie van Nederlanders en Marokkanen of 'christenen' en 'islamieten', het is om het even. De woorden christenen en islamieten staan tussen aanhalingstekens omdat christenen en islamieten die volgens hun eigen wetten leven, geweldloos zijn. Zegt ook de Islamitische Stichting Nederland (ISN) vandaag: '"Islam is een godsdienst die vrede, verzoening en tolerantie als grondbeginsel heeft. Daarom wordt de daad volledig afgekeurd door de islam", zei Kalkan.' Kalkan is voorzitter van de stichting. Helaas voegt hij aan zijn reactie ook toe dat de dader op de moord op Van Gogh 'geen mens genoemd [kan] worden'. Dat is een vorm van demagogie die in het verleden al veel schade heeft toegebracht; denk maar aan de joden die in Hitler-Duitsland werden vergeleken met ratten.

Westen creëert bewust vijanden
De gemoederen lopen hoog op en voor velen is de maat vol. Maar hier is wel een en ander op af te dingen omdat veel dood en verderf uit het verleden dat de emmer nu doet overlopen, afkomstig is uit de koker van Westerse mogendheden. Denk aan het forceren van Pearl Harbor en de aanloop naar de Vietnamoorlog, waarover we schreven in de Humanist. Denk aan de aanslagen door Gladio, die tot doel hadden de democratie te bewaren middels terreur. Denk aan de documentaire De Geheime Dienst waaruit bleek dat de BVD zó anti-communistisch was dat ze communistische krantjes van voor naar achter volschreef en een eigen communistische partij vormde. Denk aan 11 september [zie onze serie hierover] en dat het inmiddels meer geloof vergt te denken dat het een foutje was, dan dat het Witte Huis ervan wist of het zelfs organiseerde. Denk aan bovengenoemde BBC-documentaire The Power of Nightmares die laat zien hoe de huidige angstcultuur is gebaseerd op mythes.
Als je dit alles aftrekt van de optelsom die bij velen de emmer doet overlopen en hen doet oproepen tot radicale 'oplossingen' dan zie je opeens de nuance weer die vandaag zo ver was te zoeken. Dan zie je hoe je al snel een emotionele pion bent op het schaakbord van hen die het spel Verdeel en Heers spelen.

____________________________________________________________________________

DeepJournal
Meld je aan voor de gratis mailing list.
9 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 4
Wie onder de oppervlakte kijkt, ziet dat Syrië onder vuur ligt vanwege de belangen van de betrokken partijen. 'Syrië' gaat over macht, geld, invloed en energie.
8 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - 3
Wie vorm en inhoud scheidt, ziet dat de strijd om Syrië vooral niet gaat over waar het over lijkt te gaan. De vorm maskeert de inhoud. Syrië en Iran zijn stukken op een geopolitiek schaakbord.
7 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 2
Bij grote militaire conflicten die aanzienlijke humantaire en economische gevolgen kunnen hebben, is het goed te kijken naar de belangen van de betrokken partijen en naar de rol van de media bij de verslaggeving van de feiten.
6 september 2013  |  
Waarom ligt Syrië onder vuur? - Deel 1
Aan de oppervlakte is het duidelijk: de VS willen Syrië bevrijden van een wrede dictator die zijn bevolking met gifgas bestookt. Onder de oppervlakte is er iets heel anders aan de hand.
1 april 2013
Albert Spits: Creëer je eigen financiële veiligheid
Spits beschrijft hoe de euro richting de uitgang gaat en dat je intussen maar beter waarde voor je geld kunt kiezen. Hij raadt iedereen aan zich voor te bereiden op een systeemkrach.
Contact - About - Donate - RSS Feeds - Copyright © 2006 DeepJournal, All rights reserved